Select   language:

Tule tutustumaan golfiin

Tule yksin, kaverin kanssa tai isommalla porukalla ja ota pienestä pallosta iso ilo irti! Caddiemasterilta saat mailoja lainaksi, rangella voit kokeilla, miten pallo lentää, harjoitusviheriöllä pääset upottamaan palloja. Tuntumaa golfin pelaamiseen voit kerätä PAR 3-kentällä pientä maksua vastaan.

Jäsenhakemuksen voit täyttää tästä linkistä

Golfin aloittaminen Kalajoki Golfissa on mutkatonta – tule tutustumaan koko perheelle sopivaan ulkoilmalajiin Hiekkasärkille.

Golfin aloittamiseen et tarvitse varusteita tai aiempaa golftietoutta, ehdit kyllä perehtyä niihin myöhemmin. Helpoin tapa aloittaa golf on tulla hakemaan klubilta maila ja pallot, henkilökuntamme auttaa ja neuvoo sinua oikein mielellään. Voit aloittaa jollain seuraavista tavoista:

Golfin aloittaminen Kalajoen HIekkasärkkien golfpuistossa - Kalajoki Golf
Golf on sopiva harrastus koko perheelle

Miksi kannattaa aloittaa golfharrastus?

Golfilla on lukuisia positiivisia tarveysvaikutuksia – liikuntaa tulee pelin lomassa kuin itsestään. Lisäksi se opettaa lapsille ja nuorille monia arkielämässäkin tarvittavia taitoja ja hyviä käytöstapoja. Parhaimmillaan nämä golfkentällä opitut tavat siirtyvät myös kentän ulkopuolelle. Golf sopii siis hyvin koko perheen harrastukseksi – mukavaksi vaihteluksi muiden harrastusten joukkoon tai päälajiksi.

Kalajoki Golf aloittelijat

Golfin perusteet

Golfkierros pelataan 1–4 henkilön ryhmissä, ja täysimittainen 18 reiän kierros kestää peliryhmän koosta ja pelinopeudesta riippuen noin neljä tuntia. Pelaaja lyö täyden kierroksen aikana tyypillisesti 70–120 lyöntiä ja kävelee keskimäärin 10 kilometriä.

Golfin kolme pääperiaatetta ovat:

  1. Pelaa kenttä sellaisena kuin se on.
  2. Pelaa palloa siitä, missä se makaa.
  3. Jos ei kyetä pelaamaan kummankaan periaatteen mukaan, palloa pelataan sääntöjen ohjeistamalla tavalla.

Golfissa peli käynnistyy avauslyöntipaikalta eli tiiltä. Seuraavilla lyönneillä palloa pelataan väylältä tai karheikosta viheriölle, jossa on reikä. Pelin tarkoituksena on pelata pallo reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä. Täyteen pelikierrokseen sisältyy 18 reikää.

Golfissa on kaksi toisistaan poikkeavaa pelimuotoa. Reikäpelissä pelataan reiän voitosta. Lyöntipelissä voittaja on se, joka pelaa pelikierroksen vähimmillä lyönneillä.

Golfkäyttäytyminen

Lajia tuntemattomilla on usein virheellisiä mielikuvia golfkenttien tapakulttuurista. Käytännössä kyse on kuitenkin normaalista kohteliaasta, kenttää kunnioittavasta, muut pelaajat huomioivasta ja turvallisesta käytöksestä.

Golf sanasto

KENTÄNOSAT:

Par = ihannelyöntimäärä, joka on määritelty jokaiselle väylälle ja kentälle sen pituuden ja vaikeuden perusteella. Reikien par vaihtelee kolmesta viiteen.

Tiiauspaikka (tii) =avauslyönnin suorituspaikka, jossa pallon saa asettaa tiin päälle eli tiiata. Tiiauspaikkoja on jokaisella reiällä yleensä neljä, ja reikä on kultakin tiiltä pelattuna erimittainen.

Väylä = golfkentän lyhyeksi leikattu pelialue, jolta palloa on helpompi lyödä kuin korkeammasta ruohosta.

Raffi = karheikko eli väylää reunustava pidempi ruohoalue, joka on kuitenkin kentän normaalia pelialuetta. Raffista peliä jatketaan normaalisti.

Bunkkeri = hiekkaeste, joka sijoitetaan usein väylien varrelle ja viheriöiden ympärille. Väylän reunoilla sijaitsevat väyläbunkkerit tuovat haastetta avaus- ja jatkolyönteihin. Griinibunkkerit ympäröivät viheriötä ja tulevat peliin lähestymislyönneissä ja lähipelissä. Hiekkaesteestä peliä jatketaan normaalisti.Täytyy kuitenkin muistaa, että bunkkerissa hiekkaa ei saa koskettaa mailalla ennen lyöntiä. Lyöntijäljet on haravoitava aina siistiksi lyönnin jälkeen.

Griini = viheriö eli reiän lyhimmäksi leikattu osa, jossa sijaitsee halkaisijaltaan 10,8 cm leveä reikä. Reiässä on aina pystyssä lipputanko, jotta pelaajat näkevät jo kaukaa, missä kohdassa viheriötä reikä sijaitsee. Kun kaikkien pallot ovat viheriöllä, lippu nostetaan pois. Viheriöllä lyödään vain maata pitkin rullaavia lyöntejä eli putteja tarkoitukseen suunnitellulla mailalla eli putterilla.

LYÖNNIT:

Avauslyönti = väylän pelaamisen aloittava lyönti, jotka periryhmissä suoritetaan vuorotellen. Yleensä järjestys määräytyy edellisen reiän tai reikien tulosten mukaisessa järjestyksessä, mutta kuitenkin niin, että kauimmaiselta tiiltä pelaavat lyövät aina ensin.

Draivi = draiverilla lyöty avauslyönti. Draiverilla ja muilla puumailoilla lyödään pisimmät lyönnit. Ne valitaan usein aloituslyöntiin, jossa mahdollisimman pitkälle päätyvä lyönti helpottaa jatkolyöntiä. PAR 3 -rei’illä, joilla pallo yritetään lyödä heti viheriölle tai reiän tuntumaan, avauslyönti lyödään sellaisella mailalla, jolla pallo lentää juuri halutun mittaisen matkan.

Pitkä lyönti = pelaajasta riippuen noin 80 ja 300 metrin välillä. Normaali pitkä lyönti lyödään täydellä svingillä, vapaavalintaisella mailalla.

Pitchi =lähestymislyönti, joka lyödään viheriölle noin 20–80 metrin matkalta. Pitchin lentokaari on korkea ja onnistuneessa lyönnissä pallo pysähtyy viheriöllä nopeasti jyrkän alastulokulman ja voimakkaan alakierteen ansiosta.

Chippi = pitchiä matalampi ja rullaavampi lyönti, jota käytetään tilanteissa, kun pallo on jo lähellä viheriötä. Chipissä tarkoituksena on nostaa pallo ilmaan ja pudottaa se viheriölle, jossa se rullaa mahdollisimman lähelle reikää.

Putti = putterilla tehtävä lyönti viheriöllä tai sen reuna-alueilla, jossa pallo ei nouse ilmaan vaan rullaa viheriön pinnalla reikään tai sitä kohti.

MUUTA:

Birdie (”birkulla”) = yksi alle reiän parin eli ihannetuloksen pelaamista.

Bogi = yksi yli reiän parin eli ihannetuloksen pelaamista.

Caddiemaster = lähtöajoista ja muista golfklubin käytännön asioista huolehtiva henkilö.

Fore = kansainvälinen varoitushuuto, joka huudetaan jos pallo lähtee yllättävään suuntaan ja uhkaa muita pelaajia tai sivullisia.

Green fee = yksittäinen kierros- tai pelimaksu golfkentän kiertämisestä. Vaihtelee kentän ja ajankohdan mukaan.

Golfsäännöt

ENNEN PELIKIERROKSEN ALOITTAMISTA:

  • Perehdy paikallissääntöihin.
  • Merkitse pelipallosi tunnistamista varten. Moni  pelaa samanmerkkisellä ja -numeroisella pallolla.
  • Laske mailojesi lukumäärä. Pelaajalla voi olla pelikierroksella korkeintaan 14 mailaa.
  • Pelin aikana älä kysy neuvoa, lukuun ottamatta pelipartneriasi tai caddietasi. Älä neuvo toisia pelaajia lukuun ottamatta joukkueesi jäseniä.

Tarkemmat golfsäännöt voit lukea golfliiton sivuilta.

Hinnasto

PAR73 -kenttä

Aikuinen60€
Juniori25€Alle 18v.
Opiskelija30€Voimassa olevalla opiskelijakortilla
9 reikää aikuinen35€
9 reikää juniori15€Alle 18v.
9 reikää opiskelija25€Voimassa olevalla opiskelijakortilla
Vapaakorttipelaaja (NGU,FGA,FGMA,PGA, kapteenikierrokset)20€

PAR3 -harjoituskenttä

Aikuinen15€+ mailat 10€
Juniorit10€Alle 18v.
Lapset5€Alle 10v.
perhelippu40€2 aik. + 2 lasta + mailat

Muu vuokraus

Bägihäkki45€/vuosiOsakkaat 40€/vuosi
Autovuokra40€/kierrosOsakkaat 32€/kierros (9r. 25€ / 9r. osakkaat 20€)
Vuokramailasetti30€Par73 kentälle
Vuokramailasetti10€PAR3 -harjoituskentälle, sis. 3 mailaa, bägin ja pallot
Vuokramaila4€Maila

Pallot Rangella

Ladattava Solo-kortti2,50€/sykäys24 palloa
Poletti2,50€24 palloa
Lähimaksulla5€48 palloa
Osakkaan alennus -20%, Solo-lataus tai poletti

Ota yhteyttä