Ylävalikko

Talvitöitä golfkentällä

Kentänhoidon kannalta varsin haasteellinen alkutalvi alkaa olla takana ja päivien pidentyessä odotukset tulevaa kesää kohtaan heräilevät auringon paistellessa. Tosin tätä kirjoittaessa pakkasta on -20 astetta. Kentänhoidon kannalta töitä on teettänyt jään peitossa olevat useat viheriöt. Vielä joulun välipäivinä ja loppiaiseen asti tehtiin paljon töitä jääpeitteen rikkomiseksi.

Onko hyvä vai huono talvi? Kuulumisia kysellään ja on tosi hieno juttu että pelaajat ovat kiinnostuneita talven tilanteesta. Joulukuu oli erikoisin säiden puolesta koko kentän historian. Lämpötila vaihteli nollan molemmin puolin koko kuukauden. Viheriöitä puhdistettiin useita kertoja, jotta kasvusto pysyisi jäättömänä. Harmiksemme öiset räntäsateet tekivät tilanteesta aika mahdottoman. Lumi suli vesisateiden avustamana muutamassa päivässä, tehden peilikirkkaan jään viheriöiden pintaan. Kasvualustan ollessa jäässä, sulamisvedet eivät imeydy vaan valuvat hitaasti viheriöiden pinnalla.

 Jään sulattamiseen käytettiin hiekkaa, kalimangneesiaa ja ihan mekaanista piikkijyrää. Lämpötilan pysyessä kuitenkin alle +5 asteessa on jään sulamisnopeus hidasta eikä vesisateistakaan ollut riittävää apua. Tammikuun 8. päivä lämpötila painui pakkasen puolelle. Lopuksi jäi 4 viheriötä jään peittoon ainakin osittain. Näiden viheriöiden talvehtimisesta ei voi odottaa kovin hyvää, koska jääpolte tekee varmasti tuhoja kasvustoon.

Talven aikana poistamme puustoa mahdollisimman monelta ns. ongelmaviheriöltä, jotta ilmavirtauksia saataisiin lisättyä. Tämä auttaa lumien sulamisnopeuteen. Kasvukaudella se nopeuttaa viheriöiden kuivumista ja vähentää kasvitautien riskiä. Puuston vähentämisen tarkoituksena on myös valon lisääminen viheriöille ja lyöntipaikoille. Puiden kaadon hoidamme omalla ammattitaitoisella henkilökunnalla. Tätä työtä on vuosiksi eteenpäin.

Lumitilanne näillä leveyksillä on vähäinen. Lumivaipan paksuus olisi eduksi kovilla pakkasilla. Se tasaa lämpötilaeroja ja kevätauringossa kuivumiselta.  Paksu lumikerros vähentäisi myös ihmisten liikkumista kentällä. Viheriöiden ja lyöntipaikkojen ylitykset näkyvät jopa juhannuksena, kun kasvusto on jäätynyt talvella. Toki liikkuminen alueella on ihan sallittua, mutta suosittelen huoltoteiden käyttöä.

Kone- ja laitehankinnoissa olemme jatkaneet maltillisella linjalla. Tulevalle kaudelle päivitystä tehdään viheriö-ja lyöntipaikka koneisiin.

Talven aikana koneet huolletaan huolto-ohjelman mukaisesti, jotta toimintavarmuus on heti kevättöiden alkaessa. Kaikki leikkuuyksiköt teroitetaan ja huolletaan. Lisäksi suurimmat korjaukset ja huollot siirretään talvelle, jos se vain on mahdollista.

Risto Lavander

Kenttämestari

css.php