Ylävalikko

Blogi

Koulugolf toimintaa

Lähettänyt     12.05.2018   Blogi | Ei kommentteja

Viisi viidesluokkalaista. Pienryhmään sattuu nyt poikkeuksellisen kokenutta porukkaa: kaksi lapsista on pelannut golfia joskus, kaksi on kokeillut minigolfia, yksi ei ole pelannut koskaan.

Viidesluokkalaisia ohjaava Miikka Joensuu kertoo, että Raumankarin koulussa Himangalla kokeillaan tänä keväänä uudenlaista toimintaa. Joensuu on suorittanut vasta Golfliiton ohjaajatutkinnon ja lupautunut ohjaamaan lapsia ja nuoria golfin pariin koululla, liikuntatuntien yhteydessä.

Vaikka Joensuun ohjaajatutkinto on tuore, on mies ohjannut jo viiden vuoden ajan Kalajoen viheriöllä 8–9-luokkalaisia golfin saloihin.

Himangalla asuva Joensuu käy Raumankarilla kevään aikana ainakin kolme kertaa. Entiselle Raumankarin opettajalle koulu on tuttu ja lasten ohjaaminen helppoa. Myös Kalajoen kouluilta on tullut kyselyjä vastaavasta.

Kivaa koululle

Veeti Venetjoki kertoo pelanneensa golfia isänsä, Aamu Uusitalo taas setänsä kanssa. Joona Potinoja ja Joonas Pernu ovat kumpikin kokeilleet joskus minigolfia, Juho Kyösti on rohkea ja haluaa kokeilla golfia ensimmäistä kertaa.

”Opetin juuri oppilaille, että oikeakätinen lyö mailalla oikealta ja vasenkätinen vasemmalta. Joona halusi kuitenkin tehdä päinvastoin ja vetäisi ensimmäisen putin heti sisälle. Se vetää ohjaajan hiljaiseksi”, Joensuu naurahtaa.

Lasten käyttämä vihreä, pieni lyöntialusta muistuttaa rangea tiineen ja palloineen. Lapset tähtäävät osumaa wedge-mailalla muutaman metrin päähän lyöntiverkkoon.

Viime torstaina Joensuu ohjasi aamupäivän ajan alakoululaisia ja iltapäivällä seiskaluokkalaisia. ”Tämä on uusi linjaus seuralta. Golfliitto on myös panostanut koulugolfiin Swingiä kouluun -teemalla”, Joensuu kertoo.

”Tärkeintä tässä on tuoda lapsille ja nuorille mukava, erilainen liikuntahetki. Tietysti Kalajoki Golfin tavoitteena on innostaa uusia lapsia ja nuoria lajin pariin, mutta mukava hetki koululla on kuitenkin tässä se tärkein.”

Joonas Pernu (edessä) ja Veeti Venetjoki lyömässä. Joona Potinoja (takana vas.), Aamu Uusitalo ja Juho Kyösti odottavat lyöntivuoroaan. Raumankarin koululla golfia liikuntatunnin yhteydessä ohjaamassa Miikka Joensuu.

Asta Uusivirta
päätoimittaja, Jokilaaksojen SeutuMajakka

HARRASTUS NIMELTÄ GOLF

Lähettänyt     02.05.2018   Blogi | Ei kommentteja

Tässä muutamia huomion arvoisia asioita niin vanhoille kuin uusille pelaajille lajin terveysvaikutuksista

Golf on ympäri maailmaa harrastettava suosittu ulkoilmapeli, joka on säilynyt ytimeltään samanlaisena jo vuosisatojen ajan. Perusidea on yksinkertainen: pallo yritetään saada lyötyä reikään mahdollisimman vähin lyönnein. Jokaisella reiällä peli alkaa aina tiiauspaikalla suoritettavalla avauslyönnillä ja päättyy lyhimmäksi leikatulla alueella eli griinillä, jossa lippu osoittaa reiän paikan.

Golfin kolme kantavaa periaatetta ovat

 1. Pelaa kenttä sellaisena kuin se on
 2. Pelaa palloa siitä, missä se makaa
 3. Jos ei kyetä pelaamaan kummankaan periaatteen mukaan, niin palloa pelataan sääntöjen ohjeistamalla tavalla

Golfkierros pelataan 1–4 henkilön ryhmissä, ja täysimittainen 18 reiän kierros kestää peliryhmän koosta ja pelinopeudesta riippuen noin 4 tuntia. Täyden kierroksen aikana pelaaja lyö tyypillisesti 70–120 lyöntiä ja kävelee keskimäärin 10 kilometriä.

Suomessa on noin 145 000 golfin harrastajaa ja maamme kentillä pelataan vuodessa yli kolme miljoonaa golfkierrosta. Suomen Golfliittoon kuuluvia golfseuroja on 131, ja niillä on yhteensä runsaat 150 golfkenttää.

Terveellisyys

Golfia ei aina mielletä fyysisesti vaativaksi lajiksi, mutta sillä on lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia sekä keholle että mielelle. Listasimme yhteen kahdeksan tutkittua ja terveellistä syytä, joiden takia golfin peluu kannattaa!

 1. Golf pitää kuntoa yllä ja auttaa painonhallinnassa

Yksi kierros golfia kuluttaa keskimäärin 1 400 kaloria ja 18 reiän aikana kävelyä kertyy helposti jopa kymmenen kilometriä.
– 18 reikää kärryn kanssa kuluttaa keskimäärin 1 200 kaloria, bägiä kantamalla melkein tuplasti.
– 18 reiän mittainen kävely vastaa reilusti lääkäreiden suosittelemaa yli 10 000 askeleen päivätavoitetta
– 18 reiän pelaaminen kolmesti viikossa tarjoaa tarpeeksi kuntoilua painonhallinnan ylläpitämiseksi.

 1. Golf lievittää stressiä

Golf toimii hyvänä apuna stressinlievityksessä. Raikkaassa ilmassa ja sosiaalisessa ympäristössä huolet unohtuvat nopeasti. Kierros golfia vapauttaa endorfiineja aivoihin ja parantaa mielialaa tehokkaasti. Liiallinen stressi vaikuttaa negatiivisesti sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen, mutta kierros golfia auttaa rentoutumaan arjen keskellä.

 1. Golf pitää muistin virkeänä

Mielen virkeystaso voi heikentyä iän myötä, mutta golfin pelaaminen stimuloi aivojen verenkiertoa ja vahvistaa hermosolujen viejähaarakkeita. Tämä puolestaan ehkäisee muistisairauksien, kuten dementian kehittymistä. Lisäksi golfkentällä pelaaja joutuu keskittymään lyönteihin, määrittämään etäisyyksiä sekä pohtimaan eri mailavaihtoehtoja – eli pitämään mielen virkeänä.

 1. Golf pidentää elinikää

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan golfia säännöllisesti pelaavien henkilöiden elinajanodote pitenee peräti viidellä vuodella. Jo noin 2–3 kierroksella golfia viikossa voit siis elää huomattavasti pidempään!

 1. Golf vahvistaa luustoa

Golfin pelaaminen on hyväksi myös luustolle. Sen vuoksi laji sopii hyvin myös senioripelaajille, jotka ovat luonnostaan alttiimpia osteoporoosin kehittymiselle ikänsä puolesta. Säännöllinen golfin pelaaminen hidastaa luiden rappeutumista sekä voimistaa lihaksia, jotka auttavat muun muassa selkärangan tukemisessa.

 1. Golf parantaa unen laatua

Säännöllisellä kuntoilulla on positiivisia vaikutuksia unenlaatuun. Säännöllisesti kuntoilevat ihmiset nukahtavat nopeammin ja pysyvät syvässä unessa pidempään.

 1. Golf pitää sydämen ja keuhkot kunnossa

Kierros golfia raikkaassa ilmassa tarjoaa sydämelle ja keuhkoille hyvän treenin. Fyysinen aktiviteetti erittää kehoon adrenaliinia, joka saa veren pumppaamaan sydämeen, vahvistaen sitä luonnollisella tavalla. Jo 30 minuutin kuntoilu päivittäin voi laskea verenpainetta 5–7 pykälää. Lisäksi se laskee kolesterolia sekä vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

 1. Golfissa loukkaantumisriski on pieni

Matalalla sykkeellä tapahtuva liikunta tekee golfista jokaiselle sopivan lajin, olipa kuntotasosi millainen tahansa. Verrattuna muihin urheilulajeihin loukkaantumisriski on pieni, sillä golfissa ei olla fyysisessä kontaktissa toisiin pelaajiin.

 

Toimarin kevätkatsaus

Lähettänyt     30.04.2018   Blogi | Ei kommentteja

Toimarin kevätkatsaus

Taas on talvi kääntynyt kevääseen ja kenttä paljastuu hitaasti mutta varmasti lumipeitteen alta. Menneenä talvena lunta olikin lähes ennätysmäärä. Lumi satoi jo aikaisin joulukuun puolella ja on sopivasti suojannut kenttää talven ajan. Kenttä on talvehtinut varsin hyvin ja kunhan saadaan vielä ilmat lämpimiksi ja edes hiukan sadetta, niin pääsemme avaamaan kentän pelattavaksi oikein hyvässä kunnossa. Range saatiinkin jo auki viime torstaina ja siellä on ollut vilskettä ja vilinää. Harjoitusviheriöt ovat vielä harsojen alla, mutta avataan heti, kunhan olosuhteet sen sallii.

Tällä hetkellä tavoite on päästä avaamaan viimeistään helatorstaina 10.5. Siitä lähtee kausi käyntiin. Kilpailuja ja erilaisia tapahtumia on mukavasti tarjolla. Niistä lisätietoa löytyy kalajokigolf.fi sivuilta kilpailukalenterista. Kalenteri päivitetään kokonaisuudessaan näkyville tämän viikon aikana.

Kentänhoidosta vastaavat luottomiehet Risto ja Mikko sekä koneiden ja kaluston huolto- ja korjaustyöt hoitaa Pauli. Kausiväestä tutut Riikka ja Miitta ovat jo töissä, joten kenttä on hyvissä käsissä.

Keittiössä häärii tuttuun tapaan Timo ja toimistossa Laura. Uusia caddiemastereita on koulutettu tehtäviin. Heidän esittely tulee myöhemmin. Ja kenellä peli tuntuu kaipaavan kehittämistä, niin käynti Rexan pakeilla auttaa varmasti.

Kentän ympäristössä tapahtuu isoja asioita, kun sekä Marinan että Kesärannan kaavoitus hyväksyttiin n. vuosi sitten. Kesärannan alueella, joka sijaitsee kentän ja meren välissä, on kunnallistekniikkaa rakennettu ja nyt on ensimmäiset loma-asuntorakentajat päässeet aloittamaan. Alueelle on kaavoitettu yli sata loma-asuntoa. Marina, eli rangen ja merenvälinen alue, on myös päässyt kehitysvaiheissa eteenpäin. Sille alueellehan on tulossa, kunhan kaikki toteutuu, n. 67.000 kerrosneliötä ja peräti 2.000 vuodepaikkaa. Golfkenttämme sijainti näiden isojen investointien keskipisteessä ja kun siihen vielä lisätään koko matkailukeskuksen kehittyminen ja kansainvälistyminen, antaa kaikki tämä meille vahvaa pohjaa tulevaisuuteen.

Aurinkoista golfkesää kaikille😊

Esa

Golfammattilaisen kuulumisia

Lähettänyt     08.02.2018   Blogi | Ei kommentteja

Kuulumiset Marokon reissusta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Pari kuukautta on nyt karsinnoista kulunut aikaa ja sulattelua on tarvinnut tehdä. Hieno homma oli että pelasin esikarsinnat Marokon Palm Golf Ourikalla todella hyvin sijoittuen siellä 11. Tällä kisalla ei sinänsä ollut sen enempää merkitystä kuin se, että tuli olla cut rajan oikealla puolella jotta paikka karsintafinaaliin aukeaisi. Olin oikealla puolella rajaa. Pelasin neljä päivää yhteistuloksella +1. Asetelmat ja fiilikset siis olivat hyvinkin positiiviset silmällä pitäen viikon kuluttua pelattavaa finaalia.

Välipäivät Maarokossa meni enimmäkseen treenatessa ja palautuessa esikarsinta rupeamasta ja pro-am:sta, johon kutsuttiin halukkaat esikarsinnan tuloslistan perusteella. Pääsin pelaamaan mukaan ja pro-am ryhmäni sijoittui hienosti kisan kolmanneksi.

Karsinta finaali pelattiin Palm Golfin lisäksi myös Amelkis Golfissa vuoro päivin. Fiilis korkealla aloitin urakkani Amelkikselta. Avauspäivän +3 ei ollut se mitä lähdin hakemaan mutta ihan hyvä aloitus kaikesta huolimatta. Toisen päivän pelasin Palmilla tulokseen par ja olin vielä ihan peleissä mukana. Kolmas kierros jälleen Amelkiksella. Aloitin kierrokseni 18m birdiellä, mutta putteri hylkäsi minut loppupäiväksi. Varmuus katosi ja putteja tuli liikaa. Kierroksen tulos painui +5:n. Yhteistuloksen ollessa +8, jäi neljännelle kierrokselle lievästi sanottuna tekemistä mikäli viimeiselle, viidennelle kierrokselle haluaisin mukaan. Cut raja taisi olla +2. Neljännen kierroksen pelasin jälleen Palmilla, tuttu kenttä, olinhan pelannut siellä hyvän esikarsinnan. Kierroksen teema oli siis birdietä birdien perään. Aivan en tavoitteeseen päässyt, tulos -1 ja lopullinen +7, jätti minut ulos viimeiseltä kierrokselta. Pettymys oli melkoinen koska olin ihan varma ennen kisaa, että pelaan kaikki viisi kierrosta finaalissa. Toisin kuitenkin kävi. Kategoria kuitenkin LETAS kiertueelle aukesi.

Nyt pari kuukautta myöhemmin, kun treenit alkaa uutta kautta silmällä pitäen, nuo pettymyksen ajatukset on unohdettu. Tämän kauden pelaan siis LET:n haastajakiertuetta LETASia (LET Access Series). Kisoja on kalenterissa tällä hetkellä 11, joista yksi pelataan Messilä Golf Clubilla kesäkuun alussa. Omalla kategoriallani en välttämättä ihan joka kisaa pääse pelaamaan, mutta tavoitteena on parantaa kategoria alkukisojen jälkeen kauden re-rankingissä, jossa hyvällä menestyksellä on mahdollista ansaita vahvempi kategoria loppukaudelle. Kauden ensimmäinen kisa on juuri tällainen mihin oma osallistuminen on vielä auki, mutta varmasti voin sanoa, että oma kausi alkaa viimeistään toukokuun alussa Sveitsissä.

Tällä hetkellä päiväjärjestykseen kuuluu treenejä, yhteistyökumppaneiden hankintaa ja töitä isäni firmassa. Mahdollinen Espanjan treenireissu on suunnitteilla maaliskuun loppupuolelle.

Hyvää kevään odotusta kaikille!

-Niina

css.php